Beperk toegevoegde suikers

Bodyfun Peer

Suiker = dé grootste verslaving

Suiker is een bron van koolhydraten en die zorgen, naast eiwitten en vetten, voor brandstof in ons lichaam.  Het is belangrijk hoe de suiker verpakt is.

Zit het van nature in een product of is het toegevoegd?

Natuurlijke suikers vind je in fruit, groenten, melkproducten,…terwijl toegevoegde suikers in bewerkte producten zitten zoals; koekjes, snoepjes, frisdrank,… .  Over deze laatste suikers kunnen we heel kort zijn: JE HEBT ZE NIET NODIG!!!

Brood, pasta en andere graanproducten bevatten ook een bron van koolhydraten, obv zetmeel.  Ook hier is de verpakking belangrijk.  Bij witte producten krijg je enkel zetmeel binnen en verder niets, bij volkoren producten en ongeraffineerde producten krijg je ook vezels, vitaminen en mineralen binnen.  Je kiest dus best hiervoor!

Suiker heeft vele schuilnamen; dextrose, maltose, fructose, glucose, sacharose, sucrose, maltodextrine, sucranaat, cassonade, honing, fructosestroop, glucosestroop, speltstroop, High Fructose Corn Syrup, maar ook agavesiroop, ahornsiroop, kokosbloesemsuiker, rijststroop en ruwe rietsuiker zijn niet beter dan suiker!

Toegevoegde suikers zitten bv. ook in groenten uit bokaal of blik (een bokaal doperwtjes met wortelen van HAK bevat bijna drie klontjes suiker! ), havermout ( een expresszakje Quaker Oats Express Multifruit bevat 2,5 klontjes suiker! ) en zo zijn er nog vele anderen waarvan mensen algemeen denken dat ze goed bezig zijn, maar er toch veel verborgen suikers inzitten.  Je leert jezelf deze suikers ‘ nodig ‘ te hebben.  Eet je elke maaltijd een bepaalde hoeveelheid ‘nutteloze’ suikers, dan denk je dat je ze ook nodig hebt.  Goed nieuws; je kan leren om minder ‘nutteloze’ suikers te eten!  Velen onder jullie laten de ‘goede’ suikers ook weg omdat ze in de volksmond horen dat ze geen koolhydraten mogen eten.  Koolhydraten en dan vooral de natuurlijke koolhydraten zijn belangrijk voor ons energiepijl!  De toegevoegde suikers noemen wij ‘lege kcal’ dwz dat ze een hoop extra kcal aanbrengen, zonder dat je lichaam er baat bij heeft en deze kan je beter weglaten of tot een minimum beperken! Verder kosten toegevoegde suikers ons lichaam veel energie om te verwerkt te krijgen, terwijl we die energie nodig hebben om te kunnen werken, sporten, ons goed te voelen, …

Verder eet je fruit best in zijn geheel, verse gekochte vruchtensappen en smoothies bevatten veel suikers en dikwijls nog extra toegevoegd!  Als je fruit perst, mixt of pureert, hou je bijna enkel suiker over en weinig nuttige stoffen.  Bovendien gebruik je voor een glas of portie steeds meerdere stukken fruit en zo kom je aan een heleboel suiker, terwijl je denkt dat je goed bezig bent!  Het verteert ook sneller dan wanneer je gewoon een stuk fruit eet.

Light of Zero frisdranken zijn niet slecht als je ze met mate gebruikt.  Onthoudt wel dat je je zin in zoet op die manier ook onderhoudt.  Kies dus beter voor water, plat of bruisend, zonder smaakmaker!

Wil je meer weten?

Neem dan nu contact op voor vrijblijvend advies.