Moeilijke momenten?

Bodyfun Peer

Moe of stress?

Het is vaak moeilijker om lekkere dingen te laten staan als je moe bent, een drukke dag hebt gehad of een zware dag.  Merk je dat je dan zin krijgt om jezelf te troosten met ‘comfort’ food?  Zoek dan afleidingen.  Ga bv. even een blokje wandelen, bel een vriend/vriendin of neem een bad.

Moeilijk in bijzijn van anderen?

Heb je een verjaardag, een etentje of apéritief moment met vrienden, familie of collega’s? Neem dan voor je vertrekt nog een tas verse soep, een skyr, een banaan of magere chocomelk.  Zo kom je niet met een lege maag ergens aan en kan je bewustere keuzes maken op het moment.  Het maakt je sterker als je op voorhand je maag al voor een stukje gevuld hebt!  Heb je zelf een feestje?  Zorg dan dat je een mooie afwisseling hebt van gezonde snacks en minder gezonde snacks.  Zo kan je kiezen wat je wil nemen en de rest ook.  Je zal versteld staan hoeveel mensen ook genieten van de gezonde snacks!  Denk bv. aan fruit ( meloen, aardbei, druif, … ), olijven, cherrytomaatjes, Amsterdamse uitjes, augurk, …

Uiteindelijk draait apéritieven toch enkel om wat in je mond te steken en niet zozeer wat! Vermijd dus kaas en worst zoveel mogelijk omwille van de dierlijke vetten en kcal!!!

Moeite in de winkel?

Met een lege maag gaan winkelen is nooit een goed idee!  Dus ga liever niet op het einde van de voor- of namiddag winkelen.  Als het toch moet, neem dan eerst nog een gezond tussendoortje.  De kans dat je die reep chocola of pak chips in je mandje legt, wordt zo kleiner!  Je kan ook een boodschappenlijstje maken en je daaraan houden.  Vind je het alsnog moeilijk om te gaan winkelen?  Neem dan een sterke kauwgom of muntsnoepje, dat helpt ook om betere keuzes te maken!

Last van een suikerdip namiddag?

Veel mensen hebben tussen 16-18u zin in iets zoets.  Kom je rond die tijd terug van je werk met de kinderen, dan kan je er een gewoonte van maken van eerst samen fruit of soep te eten en zo die eerste goesting weg te werken.  Bovendien heeft iedereen even de kans om tot rust te komen en over zijn/haar dag te vertellen.  Op die manier heb je weer wat extra fruit of groenten binnen én ook je kinderen, 3 voordelen in 1 dus!!!!  Verder mag je best wel eens iets zoets nemen, maar probeer de hoeveelheid te beperken of betere keuzes te maken.  Ik denk bv. aan rijstwafel met chocolade ipv chocoladekoek, hipro chocolade of caramel pudding, cracker met chocolade van céreal, …  Leer jezelf ook aan dat zoete dingen mogen en dat je ervan mag genieten zonder je schuldig te voelen.  Probeer dingen niet te laten, wat dat lukt meestal toch niet, maar calculeer ze in en hou je eraan!

Mis je jouw zak chips in de zetel?

Soms is ongezond snacken een gewoonte, een vast patroon in je eetgedrag.  Het is belangrijk van dit te doorbreken.  Dat kan door ongezonde snacks uit het zicht te zetten of beter nog, niet in huis te halen!  Leer jezelf hier ook kennen, sommigen kunnen het gewoon niet laten als het in huis is, dus haal het dan niet in huis!  En ga verder wel bewust momenten kiezen om iets in huis te halen, maar in kleinere hoeveelheden.  Bv. een klein zakje chips ipv grote en alleen op vrijdag.  Door afspraken met jezelf te maken, ga je ernaar uitkijken en kan je er meer van genieten!

Wil je meer weten?

Neem dan nu contact op voor vrijblijvend advies.