Tips voor de zomer

Bodyfun Peer

Zomertips

Vakantie :     

* Probeer dagelijks regelmaat aan te houden, nl. 3 hoofdmaaltijden en elke 2-3 u een tussendoortje.

Bijkomen na een vakantie is meestal te wijten aan een onregelmatig eetpatroon en niet zo zeer aan een andere en meer kcal-rijke voeding. Regelmaat wil zeggen 3 hoofdmaaltijden en op tijd je tussendoortjes, het heeft niets met uren te maken. Wel moet je patroon tussen opstaan en slapen gaan hetzelfde zijn elke dag!

* Wanneer je een ijsje eet, kies dan voor waterijs, opal fruits, fruitijs of een hoorntje met 1 bol roomijs i.p.v. 2 bollen of in een potje ( hoorntje = evenveel kcal als bol ijs )

* Drink voldoende nl. 2 liter water of meer per dag.  Light dranken tellen niet mee bij het dagelijks vocht, beperk dit ook tot 3 glazen per dag.

* Beperk het gebruik van broodjes bij het ontbijt.  Broodjes bevatten meer suikers en vetten dan gewoon brood.  Kies steeds voor donkere broodjes of donker brood.  Wanneer je bij een ontbijtbuffet enkel de keuze hebt tussen gewone broodjes of luxe-broodjes ( croissant, krentenbol, …), eet dan liever een broodje meer dan je te laten verleiden door deze kcal-rijke en snelverterende luxe-broodjes.1 croissant = 4 sneden brood, 1 chocoladebroodje = 7 sneden brood

* Neem zo weinig mogelijk sausjes bij de overige maaltijden en vervang mayonaise door bv. ketchup, mosterd of picallilly.

* Beperk het gebruik van sterke dranken en biersoorten.  Een glaasje droge wijn is beter.

Salades :

* Let op met kaas, spekjes, kip, vis, … in een salade.  Op restaurant is je salade steeds een hoofdmaaltijd!  Thuis best een assortiment van groenten gebruiken met bv. een ei

* Aanmaak van dressings voor een salade gebeurt best o.b.v. een magere yoghurt of kwark en halvanaise.  Variatie kan met ketchup, kruiden, mosterd, fijngesneden groenten, …

* Let op met sausjes o.b.v. olie.  Olie is beter voor de gezondheid maar bevat niet minder kcal dan echte boter.  Gebruik steeds meer azijn als olie.  Een andere basis voor een slasaus kan ook mosterd zijn.  Meng bij de mosterd azijn tot je een gladde emulsie bekomt en leng dit aan met een weinig olie.  Kruiden met verse peterselie, fijngesneden uitjes en bieslook.

* Ook olijven, pitten en zaden zijn een grote bron van kcal.

* Beperk het gebruik van aardappelen en deegwaren in een salade.

* kant en klare dressing kunnen ook gebruikt worden, het voordeel hiervan is dat je er minder van nodig hebt. Bv. D&L dressings, vitelma dressing, …

Barbeque :

* Bij een barbecue moet je je proberen dik te eten in rauwkost en salade, door zelf voor veel variëteit in groenten te zorgen.  Het vlees is gegrild en vereist dus geen bakvet.  De proportie vlees is meestal het grootste probleem !  Neem kleinere stukjes zodat je meerdere soorten vlees kan proeven.

* Gebruik max. 2 stukken vlees per persoon.  Nog beter is het gebruik van kip of vis.

* Let op met aangemaakte groentesalades zoals; tomaten in vinaigrette, aardappelsalade, pastasalade…

* Probeer zoveel mogelijk rode sausjes te gebruiken i.p.v. mayonaise of coctail. 

D.w.z. ketchup, zigeunersaus of provencaalse saus.

* Probeer brood, aardappelsalade en pasta te beperken of zelfs weg te laten

BELANGRIJK OM ELKE DAG AAN TE HOUDEN, OOK OP VAKANTIE:

–          altijd 2 liter puur water of bruis in dagelijkse omstandigheden, meer bij extraatjes, geen smaakjes toevoegen!

–          ontbijt binnen het half uur na het opstaan

–          de voormiddag opvullen met tussendoortjes, elke 2 à 3 uur iets eten

–          de namiddag opvullen met tussendoortjes, elke 2 à 3 uur iets eten

–          3 hoofdmaaltijden; ontbijt-lunch-avondmaal

–          slechts 1 warme maaltijd per dag met uitzondering van omelet, croque monsieur of pannenkoek

–         lunch voor 14 u

Dit is DE BASIS die je 7 op 7 moet voldoen in eerder welke situatie om een betere verbranding te verkrijgen én te behouden!

SLA NOOIT MAALTIJDEN OVER!!!

Wil je meer weten?

Neem dan nu contact op voor vrijblijvend advies.

Vakantie

Bodyfun Peer